• Archief
Oldtimers blijven een goede investering

Oldtimers blijven een goede investering

Oldtimers zijn een goede belegging in economisch onzekere tijden. Deze stelling wordt onderbouwd door de HAGI index. In 2012 heeft de index een stijging van maar liefst 18,31% laten zien. Geen slecht rendement tijdens een periode van economisch malaise.

Stel je voor dat je ook je geld wilt investeren in een oldtimer, welke moet het dan worden? Het lijkt erop dat een Ferrari dan een goede keus is: oldtimers van dit merk werden maar liefst 30 procent meer waard sinds de oprichting van de index. Tijdens veilingen leverden Ferrari’s het afgelopen bijna onwerkelijke bedragen op: een Ferrari 250 GT LWB California Spyder uit 1960 leverde bijvoorbeeld 13,8 miljoen euro op. Investeer niet te snel in een moderne Ferrari als dit alleen voor een goed rendement wilt doen. Sinds de jaren negentig is het productievolume bij Ferrari te hoog en de exclusiviteit te laag geworden. Want dat telt nu eenmaal zwaar mee. Ook Porsche scoort goed, wederom met de echte oldtimers, met een stijging van 15% en is daarmee naast Ferrari het enige merk dat boven het langjarige gemiddelde van 12% blijft. Valt er dan niets meer te kiezen. Ja wel, want ook de Mercedes 300 SL ‘Gullwing’ is een runner up.

Toch is niet alles goud wat er blinkt. De HAGI index is gebaseerd op veilingresultaten, onderhandse verkopen zijn niet in de index verwerkt. Dit betekent meteen dat de index geen overall beeld oplevert. Wat de index wel laat zien dat in de laatste maanden een kleine daling is te zien. Ook goed om te weten voor je een Gullwing op de kop probeert te tikken.

terug naar voorpagina