• Archief
Weekers wil mogelijk strippenkaart voor oldtimers

Weekers wil mogelijk strippenkaart voor oldtimers

In het radioprogramma ‘Tros Autoshow’ op radio 1 gaf staatsecrectaris Weekers vandaag aan dat hij overweegt om voor oldtimers een soort strippenkaart in het leven te roepen. Voorwaarde is dan wel dat dit administratief relatief eenvoudig moet blijven. De staatsecretaris liet daarbij doorschemeren dat hij zit te denken aan oplossingen als het gebruik van een oldtimer per dag aanmelden via een mobiele telefoon op tablet. Het voorstel van de KNAC / FEHAC voor een volledige vrijstelling voor benzine auto’s vanaf 30 jaar en voor diesels vanaf 35 jaar wil Weekers nog niet omarmen.

Weekers liet overigens ook nog eens weten dat de aanpassingen van de vrijstellingsregeling er met name komen om het oneigenlijke gebruik (=dagelijks gebruik) van oldtimers enkel en alleen voor het belastingvoordeel in te dammen. De staatsecretaris gaf aan dat het om aanzienlijke aantallen gaat (zonder concrete getallen te noemen) van auto’s die net 25 jaar oud zijn. Deze groep zorgt volgens hem voor een grote bijdrage aan de vervuiling door auto’s in Nederland.

Het zal nog wel een tijdje duren voor we als oldtimerliefhebbers weten waar we aan toe zijn. De ambtenaren op het ministerie hebben het eerste kwartaal van 2013 gekregen om alle mogelijke oplossingen te onderzoeken en alle voors en tegens op een rijtje te zetten. Uit alle aangedragen oplossingen zal Weekers vervolgens een keuze moeten maken en die aan de Tweede Kamer voorleggen. Dit zal niet eerder dan in april plaatsvinden.

Frans Weekers liet in de uitzending weten dat hijzelf ook een liefhebbers is van oldtimers. Hij is zelf in het bezit van een rode Peugeot 504 cabrio waarmee hij voor zijn plezier enkele duizenden kilometers per jaar mee aflegt. De favoriete bestemming met de Peugeot is Frankrijk. Hopelijk kijkt het niet teveel alleen naar zijn eigen situatie als hij met een oplossing komt. Niet iedere oldtimerliefhebber zit er op te wachten om verplicht met een smartphone aan de slag te moeten om straks een rondje met de oldtimer te mogen rijden. In de ons omringende Europese landen heeft men allang gezien dat het allemaal veel simpeler kan. Misschien toch nog maar even luisteren naar de KNAC / FEHAC?

terug naar voorpagina