• Archief
<B><EM>OldtimerStory</B></EM> Auto van het jaar 1973 – Audi 80

OldtimerStory Auto van het jaar 1973 – Audi 80

In 1966 komt Audi voor het eerst op de markt een auto onder de naam Audi 80. Dit model was direct verwant aan de Audi 60 en had een voorin gemonteerde watergekoelde 80 pk motor en voorwielaandrijving. De naam Audi was op de moment nog maar weer net op de markt. Volkswagen had in 1965 alle aandelen van Auto Union van Mercedes-Benz overgenomen en introduceerde naam Audi opnieuw. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren geen auto’s meer onder deze naam gebouwd. Volkswagen had eind jaren zestig – begin jaren zeventig grote behoefte aan modernere modellen. De Kever en de grote pontonmodellen bleven in technisch opzicht achter bij de markt. De nieuwe Audi zou een belangrijke rol bij de vernieuwing in het Volkswagen modellenprogramma krijgen.

Het is 1972 als Audi met een nieuwe Audi 80 naar buitenkomt. Net als zijn voorganger is het een moderne auto met een voorin in lengte richting geplaatste watergekoelde motor die de voorwielen aandrijft. De nieuwe, vierkante, carrosserie met dunne raamstijlen maakt door een groot glasoppervlak een ruime indruk en biedt veel binnenruimte. Ook de Europese autojournalisten zijn onder de indruk van de nieuwe Audi 80. Met 114 punten verslaat hij de Renault 5 (109) en de Alfa Romeo Alfetta (95). De Audi heeft een nieuw ontworpen motor met bovenliggende nokkenas. De motoren hebben een cilinderinhoud van 1,3 – 1,5 en 1,6 liter en zijn goed voor vermogens van 55 tot 110 pk. De auto is relatief licht en de nieuwe motor gaat zuinig om met benzine. Dit blijkt tijdens de oliecrisis die in 1973 uitbreekt precies de goede combinatie. De Audi 80 is verkrijgbaar als twee- en als vierdeurs sedan.

Als hatchback-versie van de Audi 80 komt in halverwege 1973 de Volkswagen Passat op de markt. De komst van de Passat betekent een keerpunt binnen Volkswagen. Na de weinig succesvolle Volkswagen K70 komt Volkswagen nu met een moderne voorwielaangedreven middenklasser die net als de Audi 80 goed aanslaat. Van zowel de Audi 80 als de Volkswagen Passat komen in 1974 een stationcar versie op de markt. Technisch zijn de Volkswagen en Audi sterk aan elkaar verwant. Toch zijn er wel enkele verschillen te ontdekken zoals een aangepaste achteras.

Audi 80 modeljaar 1977De Audi 80 krijgt eind 1976 voor modeljaar 1977 een facelift. De richtingaanwijzers verhuisden van de voorbumper naar de hoeken van de – nu rechthoekige – koplampen, de achterkant wordt licht aangepast en het interieur ondergaat wat kleine wijzigingen. Na 1.103.766 exemplaren wordt Audi 80 afgelost door nieuw model Audi 80.

terug naar voorpagina