• Archief
Staatsecretaris wil geld zien van oldtimerbezitters

Staatsecretaris wil geld zien van oldtimerbezitters

In de reactie op mislukken van het overleg tussen de zogenoemde oldtimer-alliantie en staatssecretaris Weekers laat de staatssecretaris duidelijk merken dat het de politiek om het geld te doen is. De staatssecretaris laat in zijn reactie bij BNR Nieuwsradio weten “een buitengewoon constructief overleg te hebben gevoerd, maar dat de oldtimer-alliantie per se wilde vasthouden aan een vrijstelling voor benzineauto’s van 30 jaar en ouder en voor diesel en lpg-auto’s van 40 jaar en ouder”. Dat komt volgens Weekers uit op “een kostenplaatje van 36 miljoen euro” en dat is voor hem “onoverkomelijk”. Zelf vindt hij het nog “buitengewoon redelijk wat de oldtimerbezitters volgens zijn plannen moeten betalen”.

Deze uitspraken zijn voor vele oldtimerbezitters een slag in het gezicht. Niet langer het milieu, zoals in het regeerakkoord zo mooi verwoord, is de motivatie om belastingvrijstelling voor oldtimer terug te draaien. Deze regering zoekt gewoon een extra melkkoe. Dat mag toch wel als treurig worden gezien.

Onder andere de FEHAC heeft al meerdere malen voorgerekend dat deze ‘reken-je-rijkshow’ uiteindelijk een negatieve balans oplevert. Immers, wat er aan de ene kant als extra MRB wordt bijgeschreven, moet aan de andere kant als verlies aan BTW, brandstofaccijnzen, uitkeringen, inkomstenbelasting (de oldtimerbranche krimpt door de maatregel onvermijdelijk) worden afgeschreven. Dat deze afschrijving groter zal zijn dan de bijschrijving zal ongetwijfeld al snel pijnlijk duidelijk worden. Tenminste als de politiek hier gevoelig voor zou zijn. Want deze posten zijn versnipperd en niet direct zichtbaar in andere posten opgenomen.

Met welk voorstel Weekers nu naar de Tweede Kamer gaat is afwachten. Dat de vrijstellingsregeling zoals we die nu nog kennen van de baan is lijkt wel zeker. De staatsecretaris wil bovenop de verhoging van de vrijstellingsleeftijd dat voor oldtimers middels een kwart van het normale MRB-tarief of via een (30 of 60) dagenkaart toch belasting wordt betaald. Past wel bij de oproep van onze minister-president Rutte om vooral meer geld uit te geven…

terug naar voorpagina