• Archief
Geen overgangsregeling wegenbelasting oldtimers lpg en diesels

Geen overgangsregeling wegenbelasting oldtimers lpg en diesels

De moties van SP-kamerlid Farshad Bashir om diesel- en lpg-oldtimers van dezelfde overgangsregeling als benzine-oldtimers gebruik te laten maken hebben het niet gehaald in de Tweede Kamer. Eind april hebben staatssecretaris Weekers en de oldtimer-alliantie (FEHAC, ANWB, KNAC, BOVAG, FOCWA en RAI vereniging) een akkoord bereikt over de nieuwe regels rondom de belastingvrijstelling voor oldtimers. Binnen de nieuwe vrijstellingsregeling voor oldtimers zijn alle oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld van de MRB. Ongeacht de brandstof.

Voor benzine auto’s komt er een beperkte overgangsregeling. De regeling houdt in dat oldtimer-auto’s op benzine ouder dan 26 jaar een kwarttarief MRB betalen met een maximum van 120 euro per jaar onder voorwaarde dat ze in de wintermaanden (december, januari en februari) niet van de weg gebruik maken. Let op: dus ook niet geparkeerd staan aan of bij de openbare weg! Ga hier uit van dezelfde regels die gelden bij het schorsen van een oldtimer. Deze regeling geldt ook voor motorfietsen, bussen en vrachtauto’s.

Oldtimer-auto’s en bestelauto’s met als brandstof diesel of lpg moeten vanaf 1 januari 2014 het volle bedrag aan MRB betalen tot ze de leeftijd van 40 jaar hebben bereikt. Wanneer een oldtimer op lpg officieel wordt teruggebouwd worden naar benzine geldt voor deze oldtimer de regeling voor oldtimers op benzine. Ook campers vallen niet onder de overgangsregeling, voor deze groep bestaat al een ‘kwarttarief’ regeling.

De leeftijd van een oldtimer wordt zoals altijd vastgesteld op basis van de ‘datum eerste toelating’ zoals die op het kentekenbewijs staat.

De nieuwe vrijstellingsregeling voor oldtimers wordt nu verder uitgewerkt en opgenomen in het Belastingplan 2014.

terug naar voorpagina