• Archief
60e Tulpenrallye gewonnen door Bender en van Leeuwen

60e Tulpenrallye gewonnen door Bender en van Leeuwen

De equipe Koen Bender en Willem van Leeuwen hebben in een MG A Twincam uit 1959 de 60e editie van de Tulpenrallye gewonnen. De Tulpenrallye startte op 4 mei in Noordwijk. Zeven dagen en ruim 2500 kilometer verder zijn de deelnemers op 10 mei op de Promenade des Anglais in Nice aan de Middellandse zee gefinisht. Er startte dit jaar een recordaantal van 225 auto’s aan de Tulpenrallye. Startnummer 1 was voor de oudste deelnemende auto, een Mathis GM Sport uit 1925; ook deze auto kwam veilig aan de finish in Nice.

Koen Bender en Willem van Leeuwen vertellen over hun overwinning tijdens de Tulpenrallye 2013: “Het was een ongelofelijk spannende rit waarbij geen enkele topequippe echt afstand kon nemen van de rest. Voortdurend werd er stuivertje gewisseld tussen de top drie. Op donderdag waren we onze leiding in het klassement kwijtgeraakt aan Vrijland/de Rijk en keken aan tegen een achterstand van 67 punten. Wij moesten foutloos rijden en Vrijland/de Rijk zou dan dus een controle (100 punten) moeten missen. Dat leek ons onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. Vlak voor de start van de laatste regelmatigheid op de fameuze Col du Turini kregen we te horen dat de equipe Vrijland/de Rijk een controle gemist had en we dus weer de wedstrijd leidden met 33 seconden voorsprong. But to finish first, you first have to finish. Eerst nog een regelmatigheid van 40 km/h gemiddeld door de mist en sneeuw op de Col du Turini. Tot de eerste tijdsmeting ging alles goed. Na dat punt roept Willem opeens: “ik heb geen afstand meer, de aandrijfkabel van de snelheidsmeting is gebroken!” Wat volgde was de langste regelmatigheidsetappe van ons leven. We wisten niet welke afstand we hadden afgelegd en dus ook niet of we te snel of langzaam reden. Op het toerental hebben we de snelheid ingeschat. Zouden we hierdoor alsnog de Tulpenrally verliezen op de Col du Turini? Uiteindelijk blijkt dat we zonder afstandsmeting de beste regelmatigheid van het hele veld reden en daarmee de overwinning pakten met slechts 28 seconden voorsprong na meer dan 2500 rallykilometers. De eerste overwinning voor MG bij een Tulpenrallye. Wat een fantastische rit en wat een fantastische strijd met sportieve concurrentie. Dit was de 60ste Tulpenrallye waardig!”

De uitslag van de 60e Tulpenrallye:
Expert Koen Bender / Willem van Leeuwen (MG A – 1959)
Sporting Jerry Perquin / Anita Perquin (Alfa Romeo 2000 GTV – 1971)
Touring Michiel Hehenkamp / Ron Nakken (Bentley 4.5 Le mans – 1928)
Vintage Marcel Geurts / Alfons Geurts (Aston Martin 15/98 – 1937)

De Tulpenrallye wordt volgend jaar verreden van 4 tot 10 mei.

terug naar voorpagina