• Archief
Stoom op de 29e editie van de Nationale Oldtimerdag 16 juni 2013

Stoom op de 29e editie van de Nationale Oldtimerdag 16 juni 2013

De organisatoren van de 29e editie van de Nationale Oldtimerdag – op zondag 16 juni in Lelystad – willen stoomtractie een welverdiende plaats in de show bieden met een kwalitatief aantrekkelijke presentatie van stoomtractoren en stoomautomobielen. Liefhebbers van stoomtractie zorgen er met veelal van vader op zoon overgedragen kennis voor dat er in ons land nog verschillende stoomtractoren, stoomwalsen en stoomautomobielen aanwezig zijn. Een ‘levend’ historische terugblik op lang vervlogen jaren. De Sentinel stoomtractor ‘The Elephant’ (1924) met een gewicht van 8.5 ton van Pieter Hondema komt uit het Noord-Hollandse Wormer. Een machine met zowel trekkracht als aandrijfkracht, in het verre verleden werkzaam in Zuid Afrika en in Britse havens. Eveneens uit Noord Holland komt de stoomtractor ‘Lena’ (1905). Een machine met een gewicht van 4.5 ton en gebouwd door Wallis & Steevens in Basingstoke (UK). Dat bedrijf begon in 1869 met de productie van stoommachines. Uit het Limburgse Ell komt Wim Crijns met de stoomwals ‘Old Smokey’, een bijna 10 ton wegende machine, gebouwd door John Fowler & Co. (1930). Harold Linders uit Horst presenteert de ‘Hendrina’ (1913), een fraaie Garrett Showman Tractor met een gewicht van 9.5 ton.
Stanley Steamer automobielen zijn de meest in het oog springende en meest gewaardeerde stoomautomobielen uit dat tijdperk. De tweelingbroers Stanley ontwikkelden diverse modellen van roadster tot mountainwagon. De Nationale Oldtimerdag krijgt bezoek van een exclusieve Stanley Steamer Model 20 Touring (1908) van Willy Smessaert (België).

Meer informatie: 29e editie Nationale Oldtimerdag vaderdag 16 juni 2013

terug naar voorpagina