• Archief
Caresani domineert NK HTGT races op TT-circuit Assen

Caresani domineert NK HTGT races op TT-circuit Assen

De racers van het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT vormden het grootste startveld tijdens de historische races op Assen afgelopen weekend. De historische toerwagens en GT’s zorgden weer voor volop spektakel.

Helaas ging de eerste race maar over drie ronden, omdat de leider, Georg Nolte, direct na de start een oliespoor over de hele baan legde. Dat leverde gevaarlijke situaties op, diverse deelnemers gleden van de baan. Nolte’s Ford GT40 beschikte over een flinke voorraad van het glibberige goedje en het kostte de baancommissarissen veel tijd om dit op te ruimen. In plaats van de race te neutraliseren, koos de wedstrijdleiding ervoor de safety car in te zetten, zodat de klok door bleef lopen. Tegen de tijd dat de baan weer vrijgegeven werd, was er nog minder dan een minuut te gaan. Men besloot dan maar om nog twee ronden te laten rijden. Na het wegvallen van Nolte kon Roman Caresani zijn Porsche 904/6 onbedreigd naar de overwinning sturen. Roland Zoomers kwam als tweede over de streep in zijn Jaguar E-type, maar kreeg een tijdstraf voor een jumpstart, hetgeen die plaats aan Martin Bijleveld (Ford Falcon, eerste bij toerwagens) gaf, terwijl Jaap Sinke (Austin Healey 3000) de derde trede van het podium mocht beklimmen. De meeste coureurs deden het voorzichtig aan op de nog steeds gladde baan. Grote uitzondering was Jac Meeuwissen die zijn Healey in de drie beschikbare raceronden van de 28-ste naar de 11e plaats wist te sleuren. In de kleine toerwagenklasse dacht Roger Ebdon met zijn Austin Cooper de overwinning te gaan pakken, maar in de laatste ronde wist Rob Rappange hem voorbij te gaan.

Race 2 stond in het teken van de inhaalrace van Nolte. Hij moest achteraan starten in zijn gerepareerde Ford GT40 en de vraag was hoever hij naar voren zou kunnen komen. Helaas wilde hij iets te graag en scoorde hij bij de start al 10 strafseconden omdat hij vertrok voor het rode licht uitging. Caresani was wederom niet in te halen, maar Nolte wist alle anderen voorbij te gaan. Zoomers reed een bekeken race en Max Boodie revancheerde zich voor zijn pech in de eerste race door zijn Chevrolet Corvette naar plaats drie te sturen. Daarachter was er voortdurend strijd tussen Jaap van de Ende in de grote Ford Falcon en de kleine Lotus Elans van Jos Stevens en Thomas Kargus. Waar het Stevens steeds maar niet lukte om voorbij de Falcon te komen, speelde Kargus dat wel klaar. Rappange was weer de winnaar bij de Mini’s, voor René de Vries.

De volgende races om het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT zijn op 3 en 4 augustus, wederom op Assen.

Uitslag race 1: 1. Roman Caresani (Porsche 904) 2. Martin Bijleveld (Ford Falcon) 3. Jaap Sinke (Austin Healey 3000) 4. Roland Zoomers (Jaguar E-type) 5. Frits Campagne (Ford Falcon) 6. Nico Zonneveld (Morgan +4)

Uitslag race 2: 1. Roman Caresani (Porsche 904) 2. Roland Zoomers (Jaguar E-type) 3. Max Boodie (Chevrolet Corvette Stingray) 4. Georg Nolte (Ford GT40) 5. Thomas Kargus (Lotus Elan) 6. Jos Stevens (Lotus Elan)

Meer over dit weekend (foto’s) is hier te vinden

terug naar voorpagina