• Archief
De toekomst vandaag al mogelijk? Met 3D printer oldtimeronderdelen printen

De toekomst vandaag al mogelijk? Met 3D printer oldtimeronderdelen printen

De nieuwste techniek lijkt soms mijlenver verwijderd te staan van onze geliefde oldtimers. Denk bijvoorbeeld aan touchscreens. In de wereld van oldtimers spelen deze geen enkele rol? Toch wel, hoeveel iPads worden er niet ingezet om onderdelen te zoeken? Maar ook als het nog meer futuristisch wordt is er best een link naar de oldtimerwereld te leggen. Zo ook met de nieuwste 3D printtechnieken. De 3D printtechniek ontwikkeld zich razendsnel en een van de nieuwste mogelijkheden is het printen van oldtimeronderdelen. Dat klinkt wellicht wat ongeloofwaardig, maar met name in de Verenigde Staten wordt hier al volop ervaring meegedaan. Het is niet ondenkbaar dat binnen afzienbare tijd het mogelijk wordt om een volledig auto te ‘printen’. Want 3D printers kunnen niet langer alleen plastic verwerken, ook het verwerken van metaal behoort tot de mogelijkheden. Als we de experts mogen geloven is het straks inderdaad mogelijk om een oldtimers straks volledig van 0 af nieuw op te bouwen. Met behulp van scantechnieken kan de nieuwe oldtimer daarbij een volledige en exacte replica van het origineel worden, inclusief alle deukjes en krassen. Alleen is het gebruikte materiaal natuurlijk nieuw, het wordt nooit een echte oldtimer.

Het is nu al mogelijk om volledige oldtimers met behulp van 3D printtechniek in elkaar te zetten. Maar voor oldtimerliefhebber is het eigenlijk nog veel interessanter dat het nu mogelijk is om, schaarse, onderdelen met een 3D printer na te maken. Bij de ontwikkeling van nieuwe auto’s wordt al gebruik gemaakt van 3D printers om snel prototypes te bouwen en te testen. Ga er bij een ‘one off’ iets kapot dan kan er met behulp van 3D printen snel een nieuw onderdeel gemaakt worden. Dat kan natuurlijk ook voor een oldtimer worden toegepast. Het Amerikaanse bedrijf Fused Innovation beschikt bijvoorbeeld over de techniek om onderdelen te scannen en vervolgens met behulp van 3D techniek nauwgezet na te maken. Dat aan dit alles een prijskaartje hangt was natuurlijk te verwachten. De techniek en de mogelijkheden zijn er. Afhankelijk van de ontwikkelingen en de vraag zal het nog even duren voor we een nieuw betaalbaar ‘printje’ van het spruitstuk voor onze oldtimer kunnen laten maken.

terug naar voorpagina