• Archief
Weet u wat u in de tank van uw oldtimer gooit?

Weet u wat u in de tank van uw oldtimer gooit?

Oldtimers rijden net als moderne auto’s over het algemeen op diesel, lpg, of benzine. Maar er zijn nogal wat soorten benzine. Welke soort kunt u nu het beste gebruiken voor uw oldtimer?

Let op met ethanol en octaan
Waarschijnlijk weet u al dat u in het buitenland goed op moet letten welke benzine u tankt. In het buitenland, voornamelijk in Frankrijk, wordt namelijk nog al eens 10% bio-ethanol aan de benzine toegevoegd. De benzine wordt dan ook wel E10 brandstof genoemd. In Nederland gebeurt dit ook, maar het percentage ethanol ligt hier lager, op ongeveer 5%. Desondanks kan ethanol de brandstofleidingen van uw oldtimer flink aantasten, al helemaal als het percentage boven de 10% ligt. Dit met alle gevolgen van dien.

Geen E10 of E5 tanken dus, maar wat dan wel? Voor oldtimers op benzine zijn er een aantal mogelijkheden. Bij de meeste tankstations is Euro 95 en Super 98 verkrijgbaar. De getallen verwijzen in dit geval naar het octaangetal van de benzine. Hoe hoger het octaangetal, hoe hoger de klopvastheid. Dit betekent dat de benzine minder spontaan ontbrandt wat tot een hoger motorvermogen leidt. Vroeger werd er tetraethyllood aan benzine toegevoegd, een stof die het octaangetal sterk verhoogde. Aangezien veel oldtimers zijn gebouwd in een tijd dat deze giftige stof nog werd toegevoegd doet u er goed aan om Super 98 te tanken in plaats van Euro 95. Er is anders kans dat uw motor gaat ‘pingelen’, met slijtage tot gevolg.

Voorkom slijtage aan uw oldtimer
Super 98 is echter niet overal even makkelijk verkrijgbaar. U kunt op www.unitedconsumers.com/tanken kijken om te zien waar u goedkoop Super 98 kunt tanken, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Doordat er tegenwoordig geen lood meer wordt toegevoegd aan benzine heeft uw oldtimer kans op klepzetelslijtage. Ook als u Super 98 tankt. Door het verdwijnen van lood uit de benzine is namelijk het smerende vermogen van de benzine afgenomen.

Gelukkig is hier iets aan te doen. Er zijn tegenwoordig additieven op de markt die u zelf aan de benzine toe kunt voegen. Deze additieven bevatten loodvervangende stoffen of octaanboosters. Er zijn ook toevoegingen die allebei deze stoffen bevatten. De brandstofadditieven van onder andere Millers oils [url: www.millersoils.nl ] verhogen het octaangetal van de benzine en gaan de negatieve effecten van ethanol tegen. Op die manier kunt u gewoon Euro 95 tanken met uw oldtimer, u voegt na de tankbeurt simpelweg een flesje additief toe en u kunt de weg weer op.

Zie voor meer interessante weetjes over brandstoffen en tanken www.wistjedattanken.nl

terug naar voorpagina