• Archief
Geestesvader Trabant overleden

Geestesvader Trabant overleden

Werner Lang, de geestesvader van de Trabant, is onlangs op 91-jarige leeftijd overleden. Werner Lang was afkomstig uit Bermsgrün in de Duitse deelstaat Saksen. Hij genoot eerst opleiding tot plaatwerker om vervolgens werktuigbouwkunde en autotechniek te gaan studeren in Zwickau. Helaas gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten moest hij zijn studie stopzetten om in het Duitse leger te gaan dienen. Dat beviel hem duidelijk niet want in 1944 deserteerde hij om vervolgens tegen het Duitse fascistische bewind te vechten.

Na de oorlog pakte hij studie in Zwickau weer op en in 1949 studeerde hij af. Na zijn studie kon hij aan de slag bij autofabrikant Horch waar hij in 1951 technisch directeur werd. Hij was daar onder andere verantwoordelijk voor de Horch P240 met zescilinder motor. Inmiddels was de DDR een feit geworden en werd Horch en het voormalige Audi in Zwickau tot het VEB (Volkseigener Betrieb) Sachsenring Automobilwerk Zwickau samengevoegd. Werner Lang werd in het nieuwe bedrijf benoemd tot hoofdconstructeur. In plaats van op de prestigieuze Horch, richtte de Sachsenring Automobilwerk Zwickau zich op de nieuwe P50 Trabant, de stamvader van wat later tot symbool van de DDR zou uitgroeien. De met Duroplast beklede auto met zijn kenmerkende tweecilinder tweetakt zou na evolutie tot de Trabant 601 de Volkswagen van de DDR worden en tot de val van de muur (en nog heel eventjes daarna) in productie blijven. Van 1970 tot 1983 was Werner Lang directeur van de Sachsenring-automobielfabriek. Lang zou zijn hele carrière aan de Trabant blijven werken. Na zijn pensionering was hij nog steeds bezig met zijn Trabant en documenteerde de ontwikkelingsgeschiedenis van de Trabant 601.

terug naar voorpagina