• Archief
Prinsjesdag brengt duidelijkheid over vrijstelling oldtimers

Prinsjesdag brengt duidelijkheid over vrijstelling oldtimers

Eindelijk is er duidelijkheid over wat het kabinet wil. De vrijstelling voor oldtimers wordt definitief aangepast op de wijze waarop het in de kamer voor de zomervakantie is besproken. Dit betekent dat alle oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld van de MRB. Ongeacht de brandstof. Voor nieuwere auto’s moet worden betaald. Maar zoals aangekondigd komt er wel een beperkte overgangsregeling. De regeling houdt in dat oldtimer-auto’s op benzine ouder dan 26 jaar een kwarttarief MRB betalen met een maximum van 120 euro per jaar onder voorwaarde dat ze in de wintermaanden (december, januari en februari) niet van de weg gebruik maken. Let op: dus ook niet geparkeerd staan aan of bij de openbare weg! Ga hier uit van dezelfde regels die gelden bij het schorsen van een oldtimer. De staatsecretaris heeft al laten weten dat de handhaving niet zal afwijken van de werkwijze die nu al gebruikelijk is bij het toezicht op andere onderdelen van de MRB, zoals de regeling met betrekking tot schorsing van voertuigen. Ook die voertuigen mogen geen gebruik maken van de openbare weg, en als uit gegevens over het aantal voertuigpassages blijkt dat dit wel gebeurd is krijgen de houders van die voertuigen ook een boete en een naheffing. De nieuwe vrijstellingsregels en overgangsregels gelden ook voor motorfietsen, bussen en vrachtauto’s.

Oldtimer-auto’s en bestelauto’s met als brandstof diesel of lpg moeten vanaf 1 januari 2014 het volle bedrag aan MRB betalen tot ze de leeftijd van 40 jaar hebben bereikt. Wanneer een oldtimer op lpg officieel wordt teruggebouwd worden naar benzine geldt voor deze oldtimer de regeling voor oldtimers op benzine. Campers vallen niet onder de overgangsregeling, voor deze groep bestaat al een ‘kwarttarief’ regeling. De leeftijd van een oldtimer wordt zoals altijd vastgesteld op basis van de ‘datum eerste toelating’ zoals die op het kentekenbewijs staat.

terug naar voorpagina