• Archief
Frits Campagne kampioen 2013 NK historische toerwagens en GT’s

Frits Campagne kampioen 2013 NK historische toerwagens en GT’s

Tijdens een vochtig raceweekeinde op het circuit van Dijon-Prenois in Frankrijk behaalde Frits Campagne de titel in het Delta Lloyd Xclusief NK HTGT 2013. Vooraf waren er drie kanshebbers. Theo van Gammeren was echter afwezig, waardoor de strijd ging tussen Campagne in zijn Ford Falcon Sprint uit 1964 en Shirley van der Lof in de Porsche 911 uit 1965. Van der Lof toonde zich zeer gemotiveerd en zette in de oefenritten op de verraderlijk natte baan snelle tijden op de klok, geholpen door de goede tractie van haar Porsche. Campagne deed het in zijn zware Amerikaan rustiger aan. Voorafgaand aan de twee races was de strategie duidelijk: Van der Lof moest twee klasse-overwinningen pakken om een kans te hebben, Campagne moest op aankomen rijden en juist geen risico’s nemen.

Vanaf de zesde startplaats was het verrassenderwijs Alexander van der Lof, de vader van Shirley, die in de Bizzarini 5300 de leiding van de eerste race nam, voor de zijn dochter. Daarachter volgden Roman Caresani (Porsche 904/6) en Michiel van Duijvendijk (Porsche 911). Na drie ronden was het Caresani die de leiding overnam in de lichte 904/6, gevolgd door Shirley van der Lof die nu door haar vader tegen aanvallen van achteren beschermd werd. Het was nog even spannend toen ze naar buiten gleed in de “Bretelle”, maar ze wist het goede spoor snel weer te vinden. Aanvankelijk lag van Duijvendijk op de vierde plaats, maar hij moest later in de race de Chevy V8’s van Bergmans en Michiel Campagne voor zich dulden. In de toerwagenklasse ging de strijd tussen Roger Ebdon in de kleine Mini Cooper S en Martin Bijleveld in de Ford Falcon. De Mini voelde zich prima thuis op de natte baan, terwijl Bijleveld handen en voeten nodig had om bij te blijven. Toch lukte het hem om voorbij te gaan, maar de vreugde was van korte duur, want hij spinde en viel terug. Ebdon pakte de winst, nipt voor Rob Rappange, eveneens in een Cooper S. Derde bij de toerwagens was de bekeken rijdende Frits Campagne die dankzij de uitglijder van Bijleveld maximale punten scoorde.

Voor de tweede race was de baan een stuk droger, waardoor Alexander van der Lof en Michiel Campagne hun pk’s beter konden benutten om Caresani partij te bieden. Rondenlang streed dit driemanschap een mooie strijd. Uiteindelijk moest Caresani lossen en wist Campagne de winst naar zich toe te trekken. Alexander van der Lof moest genoegen nemen met de tweede plaats en de snelste ronde. De toerwagenstrijd werd een prooi voor Van der Ende in de Ford Falcon, voor Frits Campagne die zich met dit resultaat de kampioen van 2013 mag noemen. Leo Landman was derde in de Lotus Cortina. Shirley van der Lof won opnieuw haar klasse, maar haar puntenachterstand op Campagne was te groot, zij werd tweede in de eindstand.

Uitslag race 1:
1. Roman Caresani (Porsche 904/6) 2. Shirley van der Lof (Porsche 911) 3. Alexander van der Lof (Bizzarini 5300GT) 4. Rob Bergmans (Iso Rivolta) 5. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) 6. Michiel van Duijvendijk (Porsche 911)

Uitslag race 2:
1. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) 2. Alexander van der Lof (Bizzarini 5300GT) 3. Roman Caresani (Porsche 904/6) 4. Rob Bergmans (Iso Rivolta) 5. Jaap van der Ende (Ford Falcon Sprint) 6. Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang)

terug naar voorpagina