• Archief
Utrecht komt met milieuzone voor oudere dieselauto’s

Utrecht komt met milieuzone voor oudere dieselauto’s

Het zat al een tijdje in de lucht, maar nu is het besluit toch gevallen: Utrecht weer dieselauto’s ouder dan 15 jaar uit de binnenstad. Sinds 2007 kent Utrecht in het centrum al een milieuzone waar vrachtauto’s niet langer welkom zijn. Utrecht heeft dit verbod nu verder uitgebreid naar een algeheel verbod op ‘oude’ dieselauto’s in de milieuzone. De regels gaan vanaf 1 januari 2015 en omvat de binnenstad en het Jaarbeursgebied waar ook een milieuzone voor vrachtverkeer al van kracht is. In 2017 moet er een evaluatie plaatsvinden. Met de nieuwe regels mogen ook dieseloldtimers de Domstad niet meer in. Of er in de toekomst ooit nog eens oldtimerevenement in de Domstad kan worden gehouden is nog meer de vraag.

Vanuit onder andere De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) is de laatste tijd veel tegengas gegeven. Zo is de KNAC een referendum begonnen. De club is voor schone lucht, maar tegen milieuzones voor auto’s. Daar waar gemeente Utrecht verwijst naar Duitse milieuzones blijkt juist uit onderzoek van de ADAC (de Duitse ANWB) dat steden met een milieuzone niet schoner zijn dan steden zonder milieuzone. Het weren van oudere auto’s heeft dus geen zin, aldus de KNAC. Ook de ANWB laat weten niet achter het besluit te kunnen staan. Voorlopig krijgt het Utrechtse initiatief nog geen nog geen landelijke navolging. Eerdere plannen in Amsterdam haalden de eindstreep niet.

terug naar voorpagina