• Archief
Nieuwe Nederlands jurylid Europese Verkiezing van de Auto van het Jaar

Nieuwe Nederlands jurylid Europese Verkiezing van de Auto van het Jaar

De Nederlandse Fred van der Vlugt, toen de hoofdredacteur van AutoVisie, kwam in 1963 met het plan om lokale verkiezingen die verspreid waren over vele Europese landen samen te voegen tot één verkiezing. Hij wist 26 professionele autojournalisten van negen verschillende landen bij elkaar te krijgen om een internationale Auto van het Jaar jury samen te stellen. In 1964 werd de eerste verkiezing gehouden. Tegenwoordig is de basis hetzelfde, alleen zijn het nu 59 juryleden uit 23 landen.

Onlangs is Gert Wisse, autojournalist bij de ANWB, het nieuwe Nederlandse jurylid van de Europese Verkiezing van de Auto van het Jaar gaat. Hij volgt daarmee Jos Vroomans – ook ANWB – op. ‘Ik ben erg blij dat ik het ben geworden’, zegt Gert Wisse (47). ‘Het is een goede zaak dat deze belangrijke functie bezet wordt door iemand van de ANWB. De Auto van het Jaar Verkiezing is er per slot van rekening bedoeld voor de consument en wij informeren diezelfde consument al sinds jaar en dag met objectieve informatie.’ Wisse zegt verder uit te zien naar een goede samenwerking met de twee andere Nederlandse juryleden Jaco Bijlsma, hoofdredacteur van Autovisie, en Ton Roks, hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van Octane. Wisse: ‘Het zou mooi zijn als we deze belangrijke verkiezing nog meer op de Europese en Nederlandse kaart kunnen zetten.’

De jury bestaat momenteel uit 58 leden afkomstig uit 22 landen. De Auto van het Jaar 2014 wordt bekendgemaakt in maart, aan de vooravond van de Autosalon van Geneve. Het is dus nog even afwachten wie de winnaar voor 2014 gaat worden. In 194 was de allereerste Auto van het Jaar de Rover P6, ook wel Rover 2000 genoemd. De Rover 2000 was de eerste Rover zonder een klassiek chassis. In plaats daarvan werd, net als bij de Citroën DS, een skeletframe gebruikt, waaraan al het plaatmateriaal werd vastgeschroefd. De Rover wist daarmee Mercedes Benz 600 (2e plaats) en de Hillman Imp (3e plaats) voor zich te houden.

terug naar voorpagina