• Archief
Tweede Kamer wil toch belasting oldtimers

Tweede Kamer wil toch belasting oldtimers

De afgelopen is het onderwerp oldtimer meerdere keren aan de orde geweest in de Tweede Kamer. De drie grootste oppositiepartijen (CDA, PVV en SP) zijn wel te vinden voor idee om de nieuwe belastingregels voor oldtimers een jaar uit te stellen. Ook Norbert Klein (50Plus) is er een voorstander van om eerst nog eens goed te kijken naar de voor- en nadelen en heeft een amendement (voorstel tot wetswijziging) ingediend. De discussie is grotendeels te danken aan de heren van VrijstellingOldtimer. Toch verwachten ze bij VrijstellingOldtimer niet dat het amendement het gaat redden. De staatssecretaris voelt zich gesteund door de regeringspartijen en de kans is dan ook groot dat we na de komende week weer terug bij af zijn.

Ondertussen sluit de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) de FEHAC zich ook aan bij de wens van VrijstellingOldtimer. De FEHAC was een van de zes partijen die eerder dit jaar onder zeer hoge druk een akkoord met het ministerie van financiën sloot. In dit akkoord werd de leeftijdsgrens voor vrijstelling van MRB verhoogd van 25 naar 40 jaar. Dit terwijl de internationale norm voor oldtimers 30 jaar is.

In de behandeling van het Belastingplan 2014 toonde staatssecretaris Weekers zich deze week bereid tot aanpassingen, maar eist daar dekking voor, omdat het kabinet meent Euro 140 miljoen per jaar met deze regel binnen te halen. Dat in de praktijk niet zal worden gehaald is inmiddels genoegzaam vanuit verschillende kanten al duidelijk gemaakt. Door gedragseffecten en negatieve economische impact op de branche, kost de maatregel netto zelfs geld. VrijstellingOldtimer heeft zelfs in een lijvig dossier keurig voor de staatssecretaris uitgewerkt. Deze gaat echter enkel uit van de feiten die door de ambtenaren zijn uitgewerkt.

Waarschijnlijk is de Eerste Kamer straks nog de enige plek om de plannen van kabinet politiek tegen te houden. Daarnaast kondigde VrijstellingOldtimer nogmaals aan juridische stappen tegen de overheid niet uit te sluiten.

terug naar voorpagina