• Archief
Laatste uur heeft geslagen voor de Volkswagen T2 bus

Laatste uur heeft geslagen voor de Volkswagen T2 bus

Hier kennen we de Volkswagen T2 bus als een geliefde oldtimer. Vooral als camper kent deze VW veel enthousiaste liefhebbers. In Brazilië is de T2 bus echter nog steeds gewoon een werkpaard. Hij liep daar nog gewoon van de band. Ongeveer 120 exemplaren verlieten nog steeds dagelijks de fabriek in Sao Bernardo do Campo. Inmiddels zijn er daar al 1,5 miljoen exemplaren gemaakt. En dat mag best opmerkelijk worden genoemd voor een VW bus die in Duitsland al in 1979 uit productie ging. Maar de dagen van de T2 zijn nu eindelijk geteld. VW maakt een eind aan de productie.

Als we de Braziliaanse T2c (iets verhoogd dak) naast een oude, Duitse, T2 dan is er op het eerste oog nauwelijks een verschil te zien. Onder de motorkap aan de achterkant heeft de tijd echter niet helemaal stilgestaan. Ja, de T2 heeft nog steeds een achterin gemonteerde motor die de achterwielen aandrijft. Echter het nostalgische en voor de oude Volkswagens zo kenmerkende geluid van de boxermotor moet je wel missen in de Braziliaan. De luchtgekoelde boxermotor is namelijk vervangen door een watergekoelde 1,4 litermotor, goed voor 80 pk. en een top van bijna 130 km/u. De motor is bovendien gebouwd om in plaats van benzine een mix van benzine-alcohol (E22) of zuivere ethanol als brandstof te gebruiken.

Achter het stuur heeft de tijd wel bijna stilgestaan. De carrosserie is dan ook nog steeds vrijwel identiek. Meest in het oogspringende verandering is radiateur aan de voorkant (in verband met de watergekoelde motor) en het iets verhoogde dak. Het onderstel is nog op de oude leest geschoeid. Ondanks de afwezigheid van een luchtgekoelde motor is de Braziliaanse T2 moeilijk stiller dan het origineel te noemen. In het stuur is geen airbag te vinden en ook een kreukelzone is niet van toepassing. Dat is dan ook meteen van de hoofdredenen waarom de productie nu wordt gestaakt.

terug naar voorpagina