• Archief
Oldtimers verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Cuba

Oldtimers verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Cuba

Sla een willekeurige reisgids over Cuba open en het eerste wat je ziet is een foto van een felgekleurde Amerikaanse oldtimer. Oldtimers en Cuba lijken welhaast een synoniem. Jarenlang leek of de tijd stilstond in Cuba. Maar sinds Raul Castro, de broer van Fidel Castro, het land leidt komt er lang maar zeker verandering in deze stilstand. Deze keer is het geen milieuwet die de oldtimers bedreigen. Sinds de revolutie in 1959 mogen burgers alleen auto’s kopen en verkopen van voor de revolutie. Deze wet bestaat nog steeds en is de reden waarom er zoveel oldtimers in Cuba rondrijden die allerlei, soms Sovjet onderdelen, op de weg worden gehouden. In 2011 was het besluit al genomen dat de Cubanen ook nieuwe en moderne tweedehandse auto’s mogen kopen, op voorwaarde dat dit gebeurde via door de overheid gecontroleerde autohandelaars. Bovendien moest men eerst een speciale toestemming zien te bemachtigen. In de staatskrant is nu aangekondigd dat de die speciale toestemming binnenkort wegvalt. Toch blijft de overheid de handel nog steeds reguleren. Auto’s, nieuw of tweedehands moeten nog steeds via een door de overheid gecontroleerde autohandelaar worden aangeschaft. Zelfstandig een (gebruikte) auto uit het buitenland importeren blijft verboden.

terug naar voorpagina