• Archief
<B><EM>OldtimerStory</B></EM> 50 Jaar Ford Mustang

OldtimerStory 50 Jaar Ford Mustang

Op 13 april 1964 onthulde Ford op het Ford Paviljoen van de New York World Fair voor de ogen van de met meer dan 125 personen aanwezige pers de Mustang. De toenmalige vice-president van de Ford Motor Company, Lee Iacocca, hield bij de onthulling een toespraak waarin hij uiteenzette dat de Mustang de auto was voor de jonge, na de Tweede Wereldoorlog geboren, generatie Amerikaanse automobilisten. Vier dagen na de officiële onthulling was de Mustang ook daadwerkelijk te koop, de productie was al op 9 maart 1964 opgestart. De Mustang bleek een ‘instant hit’. Aan het einde van dag van de officiële onthulling waren er al 22.000 exemplaren verkocht. De Mustang was de auto die precies bood wat het publiek wilde, een “sporty” look en een lage prijs: 2300 dollar. De Mustang was bovendien leverbaar als cabriolet en als coupe.

Een belangrijk onderdeel van het succes van de Mustang was ook de mate waarin de nieuwe eigenaar zijn Mustang kon samenstellen. Zo was de Mustang leverbaar in 18 verschillende kleuren die onder klinkende namen in de verkoopbrochure stonden: Cascade Green, Caspian Blue, Chantilly Beige, Dynasty Green, Guardsman Blue, Pagoda Green, Phoenician Yellow, Poppy Red, Prairie Bronze, Rangoon Red, Raven Black, Silversmoke Gray, Skylight Blue, Sunlight Yellow, Twilight Turquoise, Vintage Burgundy, Wimbledon White en Pace Car White.

Uitgebreide optielijst voor de Mustang 1965

De Mustang was gebaseerd op het platform van de Ford Falcon en deelde vele onderdelen met andere Ford-modellen. Daarmee was er naast het uiterlijk ook motorisch keuze. De instapmotor was een 170 cubic inch 6-cilinder, goed voor 101 pk. Een stapje hoger stond 260 cubic inch V8 met 164 pk. Deze werd nog weer overtroffen door een 289 cubic inch V8 met 210 pk. Daarbij kon de koper zelf beslissen of een handgeschakelde, drie of vier versnellingen versnellingsbak of een automatische “Cruise-O-Matic” versnellingsbak werd gemonteerd. Daarnaast stonden ook opties als stuurbekrachtiging en airconditioning op de optielijst.

Gelijktijdig aan de Amerikaanse introductie op maandag 13 april 1964 werd in het Hilton hotel in Amsterdam de nieuwe Ford Mustang aan de Nederlandse pers en Ford dealers geïntroduceerd. Zoals bekend had Ford ook in deze jaren in Amsterdam een eigen fabriek (1924-1981) waar ook de Mustang is geassembleerd/geproduceerd. Deze Mustangs kregen in hun chassisnummer de code N mee. Waarschijnlijk zijn er rond de 500 exemplaren van de Mustang in Amsterdam uit de fabriek gerold. Deze auto’s werden niet alleen in Nederland verkocht, maar waren bestemd voor de gehele West Europese markt.

Met de Ford Mustang naar de drive in bioscoop

De Ford Mustang is ook vandaag de dag nog steeds in productie. Tot op heden zijn er ruim 9 miljoen Fords met de naam Mustang uit de Ford-fabrieken gerold. Het huidige model heeft optisch veel weg van het aller eerste model. De modellen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig volgden modellen die de trend van die tijd volgenden.

De Mustang-modellen zijn op te delen in 6 groepen:
• 1964-1966 Ford Mustang (het model uit 1964 werd van meet af aan als “1965 Mustang” verkocht) Dit model ( 1964 ) wordt ook wel model 64 1/2 genoemd ) Heden ten dagen zijn deze modellen vanaf 1964 tot 1967 zeer erg in trek bij de liefhebbers van de Mustang.
• 1967-1973 Ford Mustang (In deze jaren kwam er een “redesign” van het origineel uit, makkelijk te herkennen aan de achterkant. Alsook verliest het model vanaf 1967 ook de typische haaienkiewen naast de voorlichten vooraan tussen de lichten en de grille. In deze lichting zijn de welbekende muscle cars gemaakt, met als topmodellen de Mustang 428 Cobra Jet uit 1968, de Mustang Mach I uit 1969 en de Mustang 429 Boss uit 1969.)
• 1974-1978 Ford Mustang (Mustang II)
• 1979-1993 Ford Mustang (Mustang III)
• 1994-2004 Ford Mustang (SN-95)
• 2005-2007 Ford Mustang (SN-197)
• 2007-2014 Ford Mustang (Ford Mustang Shelby GT500, gebaseerd op het 2005 model in samenwerking met Shelby terug naar de 500 GT)
• 2014- Ford Mustang

terug naar voorpagina