• Archief
Papierenkentekenbewijs wordt kentekencard

Papierenkentekenbewijs wordt kentekencard

Het ouderwetse papieren kentekenbewijs heeft afgedaan. Vanaf 1 januari 2014 geeft de de RDW een vervanger voor het papieren kentekenbewijs, de kentekencard af. De kentekencard is een kentekenbewijs op creditcardformaat. De reeds afgegeven papieren (en linnen!) kentekenbewijzen blijven overigens nog gewoon geldig, de kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd. De oude papieren kentekekenbewijzen kunnen niet worden omgewisseld voor een kentekencard.

De kentekencard vervangt het tweedelige papieren kentekenbewijs. Op de kaart staan gegevens van het voertuig en de eigenaar. Deze staan nu op 2 afzonderlijke delen. Verder heeft het kentekenbewijs een chip waarop ook gegevens staan. De kaart maakt ook het verhandelen van ‘gekloonde’ voertuigen moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type. Het kentekenbewijs wordt voortaan centraal bij de RDW gemaakt en niet meer bij voertuigbedrijven of postkantoren. De RDW stuurt het kentekenbewijs per post naar de nieuwe eigenaar.

Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari bij aflevering meteen al het nieuwe kentekenbewijs. Voor een bestaand voertuig wordt een kentekencard afgegeven als dit van eigenaar wisselt en wordt overgeschreven. De kentekencard wordt afgegeven voor alle voertuigcategorieën. De RDW verwacht dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later vastgesteld. Via de FEHAC kregen we het bericht dat bezitters van oldtimers hun papieren of linnen documenten mogen behouden. Zij krijgen er een kentekencard plus tenaamstellingscode naast, die ze nodig hebben bij formele handelingen.

Meer informatie: http://www.rdw.nl/sites/kentekencard/Paginas/default.aspx

terug naar voorpagina