• Archief
Fraude met oldtimerverzekeringen lijkt toe te nemen

Fraude met oldtimerverzekeringen lijkt toe te nemen

Er wordt sinds het begin van dit jaar steeds aanspraak gedaan op de dekking van de oldtimerverzekering. Volgens verzekeringen.com zijn er opvallend veel oldtimers die ineens in brand zijn gevolgen of zelfs total loss worden verklaard. Ook het aantal meldingen van diefstallen is toegenomen. Verzekeraars doen onderzoek naar schademeldingen en verdachte diefstallen en omdat ze fraude vermoeden. Dat vermoeden wordt versterkt doordat op dit moment al een aantal gevallen aan het licht zijn gekomen waar sprake is van oplichting. Verzekeraars krijgen echter ook te maken met situaties, waarin het lastig is om te bewijzen dat een verzekerde zelf de hand heeft gehad in het in brand steken van de oldtimer. Ook is het lastig om te bewijzen dat een klassiek wagen doelbewust is verdwenen of opzettelijk total loss is gereden. Door de aanpassingen in belastingsvrijstelling voor oldtimers is de handelswaarde van een aantal oldtimer flink gedaald. Omdat de taxatiewaarde nog is gebaseerd op de situatie onder de vrijstellingsregels ligt die vaak veel hoger dan de huidige handelswaarde. Het is volgens verzekering.com nog even afwachten hoe de claims zich dit jaar verder ontwikkelen. In elk geval is op basis van de gegevens van stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit duidelijk dat er in de eerste twee maanden van 2014 al 145 oldtimers zijn verdwenen. In 2012 verdwenen er gemiddeld 90 oudere auto’s per maand en dat aantal nam in 2013 al toe tot een gemiddelde van 100 per maand.

terug naar voorpagina