• Archief
David Hart snelste man in openingsraces NK HTGT

David Hart snelste man in openingsraces NK HTGT

De Historische Zandvoort Trofee opende het seizoen van het Nederlands Kampioenschap voor historische toerwagens en GT’s. Met direct al 40 auto’s aan de start belooft het weer een mooi racejaar te worden. David Hart was het gehele weekeinde de snelste man met zijn AC Cobra, maar kon uiteindelijk maar één van de twee races op zijn naam schrijven.

Op zaterdagmiddag nam Hart bij de start resoluut de kop met zijn roffelende V8 aangedreven Cobra. Roman Caresani probeerde nog even aan te haken met de ranke Porsche 904, maar moest per ronde enkele seconden toegeven. Daarachter volgde Alexander Schlüchter met de Lotus die ook net niet kon aanhaken. Om de vierde plaats werd gedurende de gehele race gestreden door Martin Bijleveld, Norbert Gross, Armand Adriaans en Jos Stevens. Adriaans wist de vierde plek te pakken met zijn Shelby Mustang, geholpen door de felle strijd tussen Bijleveld en Gross in hun Ford Falcons. Jos Stevens werd met zijn kleine Lotus Elan soms bijna geplet tussen de grote Fords, maar wist uiteindelijk te ontkomen. Bijleveld won, niet geheel ongeschonden, de grote toerwagenklasse. In de GTS11-klasse was het Richard Evans die met zijn Marcos 1800 de Porsches versloeg, terwijl en Bert du Toy van Hees (Lotus Elite) won in de kleine GT-klasse. Bij de toerwagens was het Leo Landman (Lotus Cortina) die de klasse tot 1600 cc op zijn naam schreef, terwijl René de Vries (Mini Cooper S) de kleine klasse won.

De race van zondag leek op die van de dag ervoor, totdat Hart een vlag getoond kreeg voor een te hoge geluidproductie. Hij minderde snelheid, maar kwam niet naar de pits. Zodoende kon de wedstrijdleiding niets anders doen dan hem diskwalificeren. Caresani kreeg de overwinning in de schoot geworpen, voor Schlüchter, die trapte voor wat hij waard was maar toch nog 7 seconden tekort kwam. Oude rot Hans Hugenholtz moest de eerste race verstek laten gaan wegens een niet-conform onderdeel op zijn Shelby Mustang, dat hij niet bijtijds kon vervangen. Op zondagmiddag nam hij revanche met een fraaie inhaalrace die hem de derde plaats bracht. Daarachter volgden Adriaans en Stevens, terwijl Norbert Gross deze keer de strijd bij de grote toerwagens in zijn voordeel beslechtte. Theo van Gammeren won GTS11 met zijn Porsche 911, nadat Evans averij opliep bij een aanrijding. Landman en Du Toy van Hees wonnen opnieuw hun klasse, maar bij de kleintjes was het deze keer Roger Ebdon die zijn Austin Cooper S als eerste over de streep joeg.

Uitslag race 1:

1. David Hart (AC Cobra) 2. Roman Caresani (Porsche 904/6) 3. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R) 4. Armand Adriaans (Shelby Mustang GT350) 5. Jos Stevens (Lotus Elan 26R) 6. Martin Bijleveld (Ford Falcon Sprint)

Uitslag race 2:

1. Roman Caresani (Porsche 904/6) 2. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R) 3. Hans Hugenholtz (Shelby Mustang GT350) 4. Armand Adriaans (Shelby Mustang GT350) 5. Jos Stevens (Lotus Elan 26R) 6. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint)

De volgende twee wedstrijden om het NK HTGT 2014 vinden plaats op het circuit van Brands Hatch (Engeland) op 25 en 26 mei.

terug naar voorpagina