• Archief
Geschiedenis ANWB Wegenwacht tijdens 30e Nationale Oldtimerdag

Geschiedenis ANWB Wegenwacht tijdens 30e Nationale Oldtimerdag

De historie van de Wegenwacht begint direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe pechhulpdienst van de ANWB werd opgericht naar Brits voorbeeld. De Automobile Association (AA) was in die jaren al met mobiele hulpbrigades langs de Engelse motorways actief.

De eerste Nederlandse hulpbrigade ging op 15 april 1946 van start. Zeven geel geschilderde zware Harley Davidson Liberator motorfietsen reden de ‘grote’ wegen af om langs de weg staande auto’s met motorpech weer aan de gang te krijgen. In 1946 bestond het Nederlandse wagenpark uit ongeveer 30.000 auto’s (!) en ruim 30% daarvan kwam dat jaar één of meerdere malen in contact met de WW mobiele hulpverleners. In 1949 werden de Amerikaanse Harley’s (overgenomen van het Amerikaanse bevrijdingsleger waar ze meestal dienst deden als verkenners) vervangen door de BSA met zijspan.

In 1960 werden de motorfietsen met zijspan vervangen door de eerste wegenwacht auto’s: de bekende gele Citroën’s 2CV bestel. Die wagens werden voorzien van mobilofoon en daarom was het niet langer noodzakelijk om rond te rijden op zoek naar pechklanten. In 1965 kwamen er zes DAF bestelwagens bij die op hun beurt vijf jaar later werden vervangen door de Citroën AMI. In 1968 verschenen de eerste speciale telefooncellen langs de weg. Zo konden gestrande automobilisten direct contact leggen met de Wegenwacht. In 1969 werd het 1 miljoenste lid van de WW ingeschreven. Weer twee jaar later – 1971 – verscheen de eerste praatpaal en vanaf 1994 werden deze vervangen door de herkenbare palen met de ‘konijnenoren’. Het autopark van de Wegenwacht werd in 1973 uitgerust met de Renault R4 en in 1982 met de VW Golf Diesel. In 2004 kwam de VW Touran in dienst en sinds 2010 rijden de wegenwachters in de compacte VW Caddy waarin gsm-autotelefoon, navigatiesysteem op basis van GPS is ingebouwd. Wat blijft: geel is de kleur van de Wegenwacht.

Een enthousiaste groep oud- wegenwachters en wegenwachters uit het huidige korps geven de historie van de WW een prachtig en soms emotie oproepend gezicht. Zij hebben zich verzameld in de ‘Gele Rijders’ en presenteren zich met een rijdende historische collectie. Op de 30e editie van de Nationale Oldtimerdag zijn deze ‘vrienden van de snelweg’ te zien en verdienen ze onze waardering.

Meer informatie is ook te vinden op: www.anwb.nl/wegenwacht/informatie/geschiedenis/70-jaar

terug naar voorpagina