• Archief
NK HTGT op circuit van Brands Hatch

NK HTGT op circuit van Brands Hatch

Het Nederlands kampioenschap voor pre-’66 historische toerwagens en GT’s bezocht het mekka van de historische autosport: Groot Brittanië. Op het beroemde circuit van Brands Hatch, toneel van veertien formule 1 Grands Prix, won Michiel Campagne de eerste race in zijn Chevrolet Corvette. Hij werd na 25 minuten racen op minder dan een seconde gevolgd door de Duitser Alexander Schlüchter in een Lotus Elan. Armand Adriaans bemachtigde na een mooie strijd de derde plaats in zijn Shelby Mustang. Jaap van de Ende was aanvankelijk derde en leidde de toerwagenklasse met zijn Ford Falcon, maar maakte een spectaculair uitstapje door de zandbak van Paddock Hill Bend. Een enorme stofwolk was het gevolg en de winst ging naar zijn grote concurrent Norbert Gross, ook in een Falcon. Max Boodie was derde bij de grote toerwagens in een Ford Mustang. Leo Landman won bij de toerwagens tot 1600 cc. in zijn Lotus Cortina en René de Vries de kleine klasse in zijn Mini Cooper, voor Jasper Izaks in een Fiat Abarth 1000.

De tweede ronde werd verreden op het korte “Indy” circuit en was daarom gesplitst in aparte wedstrijden voor de toerwagens en voor de GT’s. De toerwagenrace kende een geweldige strijd tussen Martin Bijleveld, de teammaat van Jaap van de Ende, en Norbert Gross. Bijleveld had de beste start, maar Gross had de snelste auto en weerstond de intimidatiepogingen van Bijleveld. Die haalde alles uit de kast om zijn mindere wegligging te compenseren, maar net als de dag ervoor eindigde de oranje Ford in de grindbak. Bij de Mini’s had René de Vries een slechte start en kon Roger Ebdon profiteren, maar de Vries wist hem op de vochtige baan te achterhalen en de winst te pakken.

In de GT-divisie was de strijd nog spannender en ging het net als de dag ervoor tussen Michiel Campagne, Alexander Schlüchter en Armand Adriaans. Adriaans nam de leiding en werd de hele race lang afwisselend bedreigd door Campagne en Schlüchter, maar hij wist de deur gesloten te houden. Op een bepaald moment kwamen de drie heren zelfs naast elkaar de bocht door, maar ook toen wist Adriaans voor te blijven. Schlüchter kwam op het eind van de race sterk terug, maar kreeg van de wedstrijdleiding een onverdiende tijdstraf voor buiten de baan rijden. Hij had weinig keus, op de baan was het immers erg vol met de Mustang en Corvette.

De volgende races om het NK HTGT vinden plaats op Spa Francorchamps (België) op 28 en 29 juni.

Uitslag Race 1 (GP Circuit):
1. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Stingray) 2. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R) 3. Armand Adriaans (Shelby Mustang) 4. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint) 5. Jaap van de Ende (Ford Falcon Sprint) 6. Rob Bergmans (Iso Rivolta)

Uitslag Race 2 (Indy Circuit):
1. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint) 2. Bart-Jan Deenik (Ford Falcon Sprint) 3. Leo Landman (Lotus Cortina) 4. René de Vries (Mini Cooper S) 5. Roger Ebdon (Mini Cooper S) 6. Timo Span (Mini Cooper S)

Uitslag Race 3 (Indy Circuit):
1. Armand Adriaans (Shelby Mustang) 2. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Stingray) 3. Rob Bergmans (Iso Rivolta) 4. Jos Stevens (Lotus Elan 26R) 5. Thomas Kargus (Lotus Elan 26R) 6. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R)

terug naar voorpagina