• Archief
All season banden geen aantrekkelijk alternatief

All season banden geen aantrekkelijk alternatief

Op geen enkel moment zijn het perfecte alternatief: all season banden scoren niet hoog bij lage temperaturen in de winter en niet bij hoge temperaturen in de zomer. Deze conclusie kan worden getrokken uit de laatste winterbandentest van ANWB waarin ook vier all season banden werden getest.

Waar gespecialiseerde zomer- of winterbanden onder deze omstandigheden hun normale niveau halen, presteren all season banden dan aanmerkelijk slechter. De ANWB adviseert met all season banden de rijstijl (snelheid en volgafstand) aan te passen aan de tekortkomingen van de banden. De veiligste combinatie in winter en zomer blijft het gebruik van winter- en zomerbanden.

Vooral in de zomer presteren all season banden slechter dan verwacht. Het blijkt dat bij hoge temperaturen de banden onvoorspelbaar reageren en daardoor (bijvoorbeeld op een zomervakantie met hoge temperaturen en zware belading) zelfs onveilig kunnen zijn. In Nederland kan de all season band een oplossing zijn voor een tweede auto die ook ’s winters wordt gebruikt. Wel adviseert de ANWB de rijstijl aan te passen.

Bron: ANWB

terug naar voorpagina