• Archief
Aantal oldtimers in Nederland flink afgenomen

Aantal oldtimers in Nederland flink afgenomen

De aanpassing van de vrijstellingsregels heeft er flink ingehakt. We moeten daarbij niet vergeten dat er twee grote aanpassingen op een rij zijn geweest. Het aantal oldtimers in Nederland is de afgelopen jaren met meer dan 30% gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het TNO. In het onderzoek zijn auto’s van voor 1990 meegenomen en strekt zich uit over de periode 2006 – 2015. TNO deed onderzoek in opdracht van de Ministerie van Financiële Zaken.

Het grootste gedeelte van afname komt door erkende sloop van oldtimers. 59% van de afname oldtimers van de Nederlandse wegen is zo te verklaren. Daarnaast werd 30% geëxporteerd. Tegelijkertijd kwam de import van diesel en LPG oldtimers is nagenoeg stil te komen liggen. Dat de aanscherping van de vrijstellingsregel een grote impact heeft gehad blijkt wel uit de cijfers van de export van oldtimers op diesel en LPG. De afgelopen twee jaar werden maar liefst 19.000 diesel (17% van het totaal) en 5.000 LPG (8,5% van het totaal) oldtimers geëxporteerd. Dat zijn stevige cijfers die hopelijk de komende jaren niet doorzetten. Dan blijven er maar weinig oldtimers uit deze categorie over in Nederland.

terug naar voorpagina