• Archief
Eerste twee proefprocessen vrijstelling oldtimers verloren

Eerste twee proefprocessen vrijstelling oldtimers verloren

De stichting VrijstellingOldtimer wil met een vijftal rechtzaken tegen de staat de aanpassingen in de belastingvrijstelling voor oldtimer terugdraaien. In de eerste twee proefprocessen is nu een uitspraak gedaan.

Deze rechtszaken zijn op 26 februari (RB Breda, BMW 535i) en 17 maart (RB Haarlem , Landrover Defender diesel) gehouden. Helaas is de uitspraak negatief uitgevallen.

De rechter in Haarlem oordeelt dat de afschaffing van de vrijstelling voor diesel-oldtimers die korter dan 40 jaar in gebruik zijn niet in strijd is met het internationale recht of het Unierecht. Aan een eerder toegekende vrijstelling kan de oldtimerbezitter niet het vertrouwen ontlenen dat deze nooit zou worden ingetrokken.

Deze uitspraken betekenen in ieder geval dat oldtimerbezitters die aan de gezamenlijke procedures deelnemen en een auto hebben in een van de twee categorieën “benzine t/m 1986” en “diesel van 1987” op basis van deze gerechtelijke uitspraken hun MRB niet terugkrijgen.

Er staan nog drie proefprocessen op de rol. Pas als die zijn afgerond kunnen er bredere conclusies worden getrokken.

terug naar voorpagina