• Archief
Eerste drie (van vijf) proefprocessen vrijstelling oldtimers verloren

Eerste drie (van vijf) proefprocessen vrijstelling oldtimers verloren

De stichting VrijstellingOldtimer wil met een vijftal rechtzaken tegen de staat de aanpassingen in de belastingvrijstelling voor oldtimer terugdraaien. In de eerste drie proefprocessen is een uitspraak gedaan.

Deze rechtszaken zijn op 26 februari (RB Breda, BMW 535i) en 17 maart (RB Haarlem, Landrover Defender diesel) gehouden. Helaas is de uitspraak negatief uitgevallen. De rechter in Haarlem oordeelt dat de afschaffing van de vrijstelling voor diesel-oldtimers die korter dan 40 jaar in gebruik zijn niet in strijd is met het internationale recht of het Unierecht. Aan een eerder toegekende vrijstelling kan de oldtimerbezitter niet het vertrouwen ontlenen dat deze nooit zou worden ingetrokken. Deze uitspraken betekenen in ieder geval dat oldtimerbezitters die aan de gezamenlijke procedures deelnemen en een auto hebben in een van de twee categorieën “benzine t/m 1986” en “diesel van 1987” op basis van deze gerechtelijke uitspraken hun MRB niet terugkrijgen.

Ook in de rechtzaak die over een Chevrolet C30 op LPG in Den Haag was aangespannen was de uitspraak negatief en is het beroep afgewezen. De auto staat op grijs kenteken waardoor hij niet in aanmerking kan komen voor de overgangsregeling; ook niet als de LPG-installatie eruit wordt gehaald.

Er staan nog twee proefprocessen op de rol De eerste is inmiddels geweest. Bij de rechtbank Gelderland kwam de zaak voor van een Renault Alpine. Deze zaak dient als voorbeeld voor alle benzineauto’s van 1987 (de regeling Van Vliet). De uitspraak volgt nog.

Na deze vier proefprocedures hebben we dan enkel nog de vijfde te gaan over een Mercedes 240 Diesel uit 1982. Die zaak komt voor bij de rechtbank Noord-Nederland en de behandeling laat nog even op zich wachten. Dat komt door de zeer drukke planning van deze rechtbank. Pas als die zijn afgerond kunnen er bredere conclusies worden getrokken.

Meer informatie: www.vrijstellingoldtimer.nl

terug naar voorpagina