• Archief
Evaluatie aanpassing MRB vrijstelling maandagavond 12 oktober

Evaluatie aanpassing MRB vrijstelling maandagavond 12 oktober

De verguisde aanpassing van de MRB-vrijstelling voor oldtimers. Veel eigenaren van oldtimers tussen de 25 en 40 jaar hebben zich er misschien al bij neergelegd. Een aantal heeft zelfs hun geliefde oldtimer al verkocht. Toch is het boek nog niet helemaal uit. Bij instemming met de aanpassingen is er afgesproken dat de nieuwe regels wel geëvalueerd zouden worden. Deze evaluatie is door staatssecretaris vóór het zomerreces naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de maatregel moest onder oldtimerbezitters in 2014 in totaal 137 miljoen aan MRB worden opgehaald. Het was meteen al duidelijk dat dit bedrag op geen enkel houdbaar feit was gebaseerd. In de evaluatie lezen we dan ook dat 82 miljoen van de beoogde opbrengst, meer dan de helft (!), helemaal niet via de MRB op oldtimers is opgebracht, maar dat die opbrengst toe wordt gerekend aan de moderne auto’s waar volgens het ministerie (oud) oldtimerbezitters nu in rondrijden.

Maandagavond 12 oktober wordt de evaluatie in de Vaste Commissie voor Financiën behandeld. Zowel de FEHAC als de mensen achter VrijstellingOldtimer hebben onder andere Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van voldoende munitie voorzien om flinke gaten in de evaluatie te schieten. De FEHAC stuurt met name aan op reparatie van de rechtsongelijkheid tussen benzine en LPG / dieselrijders. We zien benieuwd of er nu toch eindelijk iets gaat gebeuren…

terug naar voorpagina