• Archief
NK HTGT powered by Gamma op Spa-Francorchamps 2016

NK HTGT powered by Gamma op Spa-Francorchamps 2016

De Spa Summer Classic is vaste prik op het programma van het Nederlands kampioenschap voor toerwagens en GT’s gebouwd voor 1966 en trok zo’n 45 deelnemers. Nadat Christophe van Riet met een verschil van maar liefst 8 seconden de pole had gezet in de Shelby Cobra die hij deelde met Christian Dumoulin, leek het een uitgemaakte zaak dat dit duo Spa-specialisten met de winst aan de haal zou gaan. Niets bleek minder waar, op de gladde baan had de Cobra nauwelijks grip en het was Norbert Gross in de Ford Falcon die de leiding van de eerste race nam. De concurrentie bestaande uit Richard Evans (Marcos 1800) en Tom Kuiper (Chevrolet Corvette) schakelde zichzelf uit met een gebrek aan stroom respectievelijk benzine. Lotus Elan-rijders Tommy Brorsson, Bob Stevens en Sander van Gils konden het tempo van de leider niet volgen, ook omdat ze in gevecht waren met Jaap van der Ende in alweer een Ford Falcon. Naarmate de race vorderde werd het steeds natter. De man die hier het beste mee omging was Sander van Gils die gestart vanaf de 13e plaats als tweede eindigde. Erwin van Lieshout maakte goed gebruik van de tractie van zijn Porsche 911 en won de GTS11-klasse. De kleine toerwagenklasse was voor Roger Ebdon in de Mini.
Bij de start van Race 2 schoot van Riet meteen naar voren en nam de leiding voor Gross en van Gils. Tom Kuiper moest achteraan beginnen en maakte grote stappen. Helaas werd de race onderbroken door een langdurige Safety Car periode nadat Bart Deenik er hard af was gegaan in Blanchimont. Toen de Ford Falcon was afgesleept restte er nog slechts tijd voor een sprint van één ronde. Kuiper was de man die het meest wist te profiteren van de hergroepering, hij sprong van de achtste naar de tweede plaats. Sander van Gils was gebrand op het podium en remde Gross uit voor de laatste bocht, zodat hij de derde trede mocht beklimmen. Gross won wel de grote toerwagenklasse. De kleine toerwagenklasse was voor Neil Slark in Ebdon’s Mini, terwijl Mark Dols (Marcos) de winst in GTS11 pakte.
De volgende races om het NK HTGT powered by Gamma zijn op 6 en 7 augustus tijdens de Gamma Racing Day op het TT Circuit van Assen.

Uitslag race 1:
1. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint) 2. Sander van Gils (Lotus Elan 26R) 3. Jaap van der Ende (Ford Falcon Sprint) 4. Tommy Brorsson (Lotus Elan 26R) 5. Bob Stevens (Lotus Elan 26R) 6. Jip van Putten (Shelby Mustang)

itslag race 2:
1. Christophe van Riet (Shelby Cobra) 2. Tom Kuiper (Chevrolet Corvette) 3. Sander van Gils (Lotus Elan 26R) 4. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint) 5. Jaap van der Ende (Ford Falcon Sprint) 6. Bob Stevens (Lotus Elan 26R)

terug naar voorpagina